Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Od ziarenka do bochenka

Od ziarenka do bochenka

 Od ziarenka do bochenka w klasie 3

O wartości i znaczeniu chleba napisano już wiele. Pisano o jego braku i tęsknocie za nim. O jego zapachu i smaku, które były zapachem i smakiem dzieciństwa. Powstało wiele receptur wypiekania chleba oraz festiwali i klubów skupiających jego miłośników. O szacunku z jakim go traktowano, o tradycji podawania go z solą podczas powitania gości, o zbieraniu okruszków i wrzucaniu ich do ognia, o znaku krzyża robionym przed pierwszym rozkrojeniem - czytali Zuzia i Oskar podczas swoich zajęć, które poprowadziły ich od rozpoznawania rodzajów zbóż i wyrobów piekarskich do przygotowania zakwasu na tradycyjny żurek. Z mąki żytniej, czosnku, skórki razowego chleba oraz letniej przegotowanej wody powstanie zupa, która najlepiej smakuje jesienią. 

Data dodania: 2024-10-12 21:13:23
Data edycji: 2024-10-12 21:14:34
Ilość wyświetleń: 16

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

ANONIMOWA SKRZYNKA NA SYGNAŁY - SKRZYNKA ZAUFANIA

Wirtualna skrzynka zaufania
Więcej informacji

Kalendarz

Plan lekcji 2020/2021 I półrocze , dzwonki

Przejdź na stronę i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej