Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Nasz chleb powszedni

Nasz chleb powszedni

O wartości i znaczeniu chleba napisano już wiele. Pisano o jego braku i tęsknocie za nim. O jego zapachu i smaku, które były zapachem i smakiem dzieciństwa. Powstało wiele receptur wypiekania chleba oraz festiwali i klubów skupiających jego miłośników. O szacunku z jakim go traktowano, o tradycji podawania go z solą podczas powitania gości, o zbieraniu okruszków i wrzucaniu ich do ognia, o znaku krzyża robionym przed pierwszym rozkrojeniem - czytali Zuzia i Oskar podczas swoich zajęć, które poprowadziły ich od rozpoznawania rodzajów zbóż i wyrobów piekarskich do przygotowania zakwasu na tradycyjny żurek. Z mąki żytniej, czosnku, skórki razowego chleba oraz letniej przegotowanej wody powstanie zupa, która najlepiej smakuje jesienią.

Data dodania: 2024-10-07 18:21:46
Data edycji: 2024-10-07 20:37:23
Ilość wyświetleń: 51

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

ANONIMOWA SKRZYNKA NA SYGNAŁY - SKRZYNKA ZAUFANIA

Wirtualna skrzynka zaufania
Więcej informacji

Kalendarz

Plan lekcji 2020/2021 I półrocze , dzwonki

Przejdź na stronę i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej